Multisenzorsko snimanje
3. radionica „Multisenzorska snimka Zagreba“
Prijenos znanja

3. radionica „Multisenzorska snimka Zagreba“

U srijedu, 8. ožujka, održana je treća radionica „Multisenzorska snimka Zagreba“ kao dio aktivnosti koje se provode u sklopu EU projekta „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa - Potresni rizik Grada Zagreba“.
 
Tom prilikom predstavljena je najnovija multisenzorska (lidarska) snimka Zagreba nastala u sklopu ovog projekta. Osim prikaza same LiDAR-ske snimke, tim stručnjaka iz Državne geodetske uprave, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke GDi, prikazao je način izrade snimke i prikupljanje podataka, prednosti LiDAR-ske tehnologije, kontrola kvalitete podataka te naposljetku korištenje LiDAR-a za popunjavanje baze podataka o zgradama u projektu „Potresni rizik Grada Zagreba“.
 
Područje Zagreba snimljeno je LiDAR-om tijekom ožujka i travnja 2022. godine. Vrijeme snimanja definirano je uvjetima okoliša, odnosno snima se u razdoblju kada nema snijega, kada je vegetacija minimalna, a vodostaj srednji do niski. Iz LiDAR-skog snimanja izrađeni su i digitalni model reljefa (DMR) i digitalni model površina (DMP) visoke točnosti. Do kraja 2023. godine snimit će se cijeli teritorij Republike Hrvatske.

 
PROGRAM 3. RADIONICE
9:30 – 10:00 Registracija sudionika
10:00 – 10:20 Multisenzorsko zračno snimanje za potrebe procjene rizika od katastrofa
Martina Ciprijan / dr. sc. Marijan Marjanović , Državna geodetska uprava
10:20 – 10:40 Kontrola kvalitete LiDAR podataka
dr. sc. Luka Babić, Geodetski fakultet u Zagrebu
10:40 – 11:00 Prikaz i analiza LiDAR-a i DOF-a za Zagreb
Igor Vilus, Državna geodetska uprava
11:00 – 11:20 Primjena LiDAR-ske snimke na punjenje atributa u bazu podataka projekta Potresni rizik Grada Zagreba
Vojkan Gavrilović, GDi
11:20 – 12:00 Rasprava
12:00 Zakuska