Multisenzorsko snimanje
Veliki potres u Zagrebu 1880. godine
Potresi

Veliki potres u Zagrebu 1880. godine

Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde.
Poznatje i  kao Veliki potres u Zagrebu, bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice, razorio je brojne zagrebačke zgrade, mnoštvo stanovništva pobjeglo je ili se iselilo u Beč, Graz, Maribor, Celje, Ljubljanu i Trst, jedna je osoba poginula, a 29 ih je teško ozlijeđeno.
Dok je velik broj Zagrepčana, koji su si to mogli priuštiti, otišao u ostale gradove Monarhije, siromašniji su ostali pomagati pri saniranju ruševina, kako bi barem neki mogli pod krovom dočekati zimu. Među njima je bio i August Šenoa. On je kao tadašnji gradski vijećnik pomagao unesrećenim ljudima te je po hladnoći obolio od upale pluća. Zbog komplikacija i krhka zdravlja književnik je umro 1881.

Velika oštećenja 
Stara zagrebačka katedrala pretrpjela je tolike štete da je bila potrebna temeljita obnova. Potres je srušio svodove u katedrali, zdrobio oltare, probio pod i oštetio zvonik. Obnova je trajala do 1906. pod vodstvom graditelja Hermanna Bolléa iz Kölna. Slično je bilo i s crkvom sv. Franje na Kaptolu i s crkvom Majke Božje Remetske.

Intenzitet potresa u epicentru procijenjen je temeljem podataka o štetama na objektima na VIII °MSK-78 ljestvice. Godine 1880. u Zagrebu je bilo 2483 stambenih i 1187 gospodarskih zgrada. Bilo je ukupno 3830 objekata i svi su oštećeni. Od ukupnog broja objekata 12.6 % zgrada je teško oštećeno - nastali su otvori u zidovima, rušenje unutarnjih zidova i dijelova zgrade, do rušenja cijele zgrade.      
Ipak, potres je potakao i veliku obnovu grada. Uz obnovu katedrale, koja će odsada biti njegovim zaštitnim znakom, Zagreb dobiva i brojne nove palače, parkove i fontane.

Fotografije: Državni arhiv u Zagrebu

Fotogalerija